Πολιτισμός

Δράμα: Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα

Σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στους Ιερούς Ναούς όλης της χώρας, η κορυφαία ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Στη Δράμα, η Βυζαντινή-Παραδοσιακή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Δράμας έψαλλε την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Δράμας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος ενώ δεκάδες ήταν οι πιστοί οι οποίοι προσήλθαν στην εκκλησία και προσευχήθηκαν.

Ακάθιστος Ύμνος: Η κορυφαία ακολουθία των Χαιρετισμών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον

Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί) είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες τις βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι’ αυτό τον αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Πολύ όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί μετά.

Πότε γράφτηκε το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ»

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι, εξ’ ου και το όνομά του. Τότε, μάλλον, γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».