Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.
Ουσιαστικά ήταν μια διάλεξη με ομιλητή τον κ. Τσουρή, Αρχαιολόγο και Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την κα Ευαγγελία Παπαθεοφάνους, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.
Θέμα της διάλεξης τους: Το βυζαντινό Μοναστήρι στον Κορύλοβο Δράμας και τα νέα ευρήματα και πορίσματα που αφορούν στην ανασκαφή του.

Τσουρής: Βρήκαμε πράγματα που δεν τα ξέραμε από την αρχή
«Βρήκαμε πράγματα που δεν τα ξέραμε από την αρχή. Είναι τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες δείχνουν ότι η επιγραφή φτιάχτηκε σε δύο κομμάτια και όχι σε ένα όπως γίνονταν συνήθως. Είναι τεχνικό φάλτσο. Το γιατί έγινε αυτό; Υποθέτουμε αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» σημείωσε ο κ Τσουρής.

Το μοναστήρι του Κορυλόβου δεν συνδέεται με την ναοδομία της δυναστείας των Αγγέλων
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι αυτό το μοναστήρι δεν συνδέεται με την ναοδομία των τελευταίων 20 ετών του 12ου αιώνα. Την ναοδομία της δυναστείας των Αγγέλων.
Ο κ. Τσουρής στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι πλέον έχουμε μια πολύ καλή μελέτη της γλυπτικής, η οποία δείχνει σχέσεις με ένα τόξο στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.
« Όχι με την Κωνσταντινούπολη, όχι με την Θεσσαλονίκη.
Ίσως υπάρχουν σχέσεις με την παλαιότερη γλυπτική της Μακεδονίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις του Αρχαιολόγου κ. Τσουρή
Η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στο όνομα του Σωτήρος Χριστού
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αρχικά, τα ευρήματα από το βυζαντινό μοναστήρι του Κορυλόβου παραπέμπουν σε μια μικρή μονή, με μικρό αριθμό μοναχών, στις παρυφές της βυζαντινής πόλης.
Η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στο όνομα του Σωτήρος Χριστού.
Το συγκρότημα μάλλον εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε σταδιακά.
Δήλωση της κας Βασιλικής Πουλιούδη
Φωτογραφίες: Ζώνκε Κωνσταντινος
Φωτογραφία Βυζαντινού Μοναστηριού: Νάτσης Γεώργιος