Η υπόθεση του ρολογιού της ανάπλασης στη Δράμα θα μπορούσε με μια μόνο πρόταση να χαρακτηριστεί ως «η περίπτωση που τα λεφτά των Δραμινών πήγαν στράφι».
Και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής στην φράση αυτή ούτε προσπάθεια κατηγορίας ανθρώπων ή υπηρεσιών.
Η ιστορία ξεκίνησε πριν 10 περίπου χρόνια. Το 2015 – επί Μαμσάκου – έγινε η ανάθεση για την προμήθεια του ηλεκτρονικού ρολογιού, διαμέτρου 6 μέτρων, για ποσό 14.760, 60 ευρώ με τον ΦΠΑ.
«Το είχαμε σαν όραμα στη δημοτική αρχή και θέλαμε να το κάνουμε» δήλωνε στον Πρωινό Τύπο της Δράμας το 2015, ο δημοτικός σύμβουλος σήμερα, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου – τότε – Τάσος Χατζηγιάννης.
Μετά από πολλές συζητήσεις, καταγγελίες και ψηφοφορίες στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας, το ρολόι τοποθετήθηκε με καθυστέρηση 5 περίπου χρόνων σε μια υπέργεια κατασκευή, πίσω από το άγαλμα της Νίκης στην ανάπλαση.
Είναι αλήθεια ότι τον πρώτο καιρό, οι εικόνες από το ρολόι ήταν εντυπωσιακές και ο χώρος προσεγμένος.
Έκτοτε, τα πράγματα άλλαξαν και σήμερα, το σημείο αποτελεί ντροπή για την πόλη.
Ο μηχανισμός προφανώς χάλασε, οι δείκτες του ρολογιού χρησιμοποιούνται ως τραμπάλες και παιχνίδια των παιδιών, τα λουλούδια που αρχικά είχαν τοποθετηθεί στον χώρο αντικαταστάθηκαν από πλαστικό γκαζόν που σήμερα βρίσκεται σε χείριστη κατάσταση.
Οι αριθμοί από λαμαρίνες στις ώρες, ξηλώθηκαν( να ναι καλά ο αντιδήμαρχος πρασίνου Σταμάτης Ρεμόντης που αμέσως μόλις τον πληροφορήσαμε ότι είναι επικίνδυνες για τα παιδιά, έσπευσε άμεσα να τις βγάλει).
Το σημείο του ρολογιού έγινε το χειρότερο στην πόλη.
Και επικίνδυνο πλέον για τα παιδιά που παίζουν αμέριμνα με τους δείκτες του, χτυπώντας το ένα το άλλο.
14 χιλιάδες και βάλε, κόστισε ο μηχανισμός. Πόσα άλλα χιλιάρικα Δραμινών, για την κατασκευή και την συντήρηση του χώρου.
Τζάμπα λεφτά.
Ας φροντίσει – έστω και τώρα- η δημοτική αρχή, ή να το λειτουργήσει ως ρολόι – αν συμφέρει να επιδιορθωθεί ο μηχανισμός και να ξαναφτιαχτεί ο χώρος – ή να αλλάξουν την χρήση του σε κάτι άλλο.
Γιατί έτσι όπως είναι τώρα, μόνο με ρολόι δεν μοιάζει.
Περισσότερο με μια κακοφτιαγμένη παρακμιακή κατασκευή, αγνώστου … χρησιμότητας.