Πολιτισμός

Εκδήλωση για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στη Χωριστή Δράμας

Το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου στη Χωριστή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής κατοχής (1916-1918).

Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για 623 θύματα κάτοικους της Χωριστής, αλλά όπως ανέφεραν και οι ομιλιτητές, θα πρέπει να μιλάμε κανονικά για περίπου 800 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο εκείνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:30 το απόγευμα, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Επιτύμβιας Στήλης δίπλα στο Αναγνωστήριο της Χωριστής.

 

Έπειτα, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, όπου ακολούθησε ομιλία από τον Δημητριο Πασχαλίδη, ιστοριογράφο ερευνητή, με θέμα: <<Καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής κατοχής>>.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι γειτονικών νομών, οπού κι αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν για την καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα εκείνης της περιόδου από τους Βούλγαρους, καθώς όπως αναφέρουν τα ιστορικά γεγονότα, σφαγές και θύματα είχαμε και στους γύρω νομούς.

Αναφερόμενος σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατα την περίοδο εκείνη, όπως και σε ανάγνωση μαρτυριών ομήρων, η ομιλία είχε πολύ ενδιαφέρον για τον κόσμο που παραβρέθηκε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Επίσης ο Νικόλαος Θ.Γεωργιάδης δρ. Ιστορίας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Β’ Βουλγαρική περίοδο για την  ευρύτερη περιοχή της Δράμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Νομού Δράμας σε συνεργασία με τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής “Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία” και πολλούς άλλους πολιτιστικούς συλλόγους από όλο το νομό.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζωνκε