Υγεία

Η αιμοδοσία είναι σήμερα περισσότερο ασφαλής από ποτέ

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της μετάδοσης του COVID-19  σε διεθνές επίπεδο, είναι οι ελλείψεις αίματος, λόγω και του φόβου των πολιτών απέναντι στην απειλή της απρόβλεπτης και εξαιρετικά επιθετικής αυτής λοίμωξης, που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, με μοιραία κατάληξη σε ποσοστό 2-3% των κρουσμάτων.

Η επιδημία του κορονοϊού, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην χώρα μας, προκαλεί μείωση στην προσέλευση των αιμοδοτών, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους να αιμοδοτήσουν μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η μείωση αυτή προκαλεί μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Εθνικό σχέδιο δράσης έχει αναπτύξει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διασφάλιση επάρκειας στα αποθέματα αίματος στη μάχη ενάντια στην πανδημία από τον κορονοϊό που έρχεται να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις που σημειώθηκαν.

Όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, σχετικά με τη διαθεσιμότητα του αίματος από τις αρχές της επιδημίας η προσέλευση στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αίματος αιμοδοτών μειώθηκε σταδιακά σε ποσοστό από 25% – 60%, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών αίματος για χειρουργικές, ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές και άλλες επεμβάσεις καθώς και για τις μεταγγίσεις ογκολογικών και αιματολογικών περιστατικών συμπεριλαμβανομένων των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μετάδοσης του COVID-19 ούτε άλλου αναπνευστικού ιού, με μετάγγιση αίματος.

Η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως θα πρέπει όλοι να ενισχύσουμε τα αποθέματα αίματος της χώρας.

«Η αιμοδοσία είναι σήμερα περισσότερο ασφαλής από ποτέ για τους αιμοδότες και τους μεταγγιζόμενους ασθενείς» διαμηνύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και καλεί τους Έλληνες να δώσουν άφοβα αίμα την περίοδο αυτή και να σώσουν ζωές.