Κοινωνία

«Στέρεψε» η Αγία Βαρβάρα – επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη πρωτοβουλιών(φωτο)

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης, που αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο και έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, δυστυχώς … καταρρέει.

Το μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου δεν έχει καθόλου νερό ενώ ακόμη και στις δύο μεγάλες λίμνες η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει τραγικά.

Στη μικρή λίμνη τα νερά είναι ελάχιστα ενώ στην μεγάλη, τα νερά μειώθηκαν τόσο πολύ, που αποκαλύφθηκαν πλέον τα θεμέλια του κτιρίου, που υπήρχε στη μέση σχεδόν της λίμνης.

Και άλλες φορές κατά το παρελθόν, η Αγία Βαρβάρα αντιμετώπισε πρόβλημα μείωσης νερών αλλά φέτος η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική.

Φόβος ότι οι εικόνες αυτές θα επαναλαμβάνονται συχνά

Σε συνδυασμό μάλιστα με την γενικευμένη λειψυδρία που υπάρχει και τα ορατά πλέον αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, η κατάσταση στην Αγία Βαρβάρα γεννά τον φόβο ότι η εικόνα αυτή δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται συχνά.

Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση των τοπικών αρχών, η άμεση λήψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ορθολογικής διαχείρισης των νερών της Αγίας Βαρβάρας.

Μόνιμη λύση και όχι πρόσκαιρη αντιμετώπιση

Όχι σε επίπεδο πρόσκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος συνολικής αντιμετώπισης του, με βασικό στόχο την προστασία αυτού του μοναδικού φυσικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Δράμας.

Για να μην φτάσουμε στο σημείο, οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα στην περιοχή να αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Κέιμενο: Άρης Γκέρτας

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζώνκε