Life

Συνάντηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Δράμας Γ. Γεωργιάδη με τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ

Μια πολύ σημαντική συνάντηση για το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας, είχε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας, Γιάννης Γεωργιάδης.

Συναντήθηκε, με τον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Δρ. Δημήτριο Ψυχογυιό, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής.

Κυρίαρχο θέμα η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων

Κυρίαρχο θέμα ήταν οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στη χώρα μας όσον αφορά την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων λόγω της κλιματικής κρίσης και φυσικά ο  ρόλος των ΔΕΥΑ σε αυτό το νέο μοντέλο που ετοιμάζεται στη μορφή νομοθετήματος, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην συνάντηση κατατέθηκαν στοιχεία τα οποία αφορούν στη ΔΕΥΑ Δράμας αλλά και γενικότερα σε ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων στον Δήμο Δράμας και την Περιφερειακή Ενότητα και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τους φορείς διαχείρισης του νερού.

Ένα από αυτά είναι το θέμα της άρδευσης και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν στην κατεύθυνση μείωσης της σπατάλης του νερού στις αγροτικές καλλιέργειες και καλύτερης διαχείρισης του.

Γ. Γεωργιάδης: οι όποιες συνενώσεις ΔΕΥΑ – τουλάχιστον στο πρώτο αρχικό στάδιο – να μην επεκταθούν εκτός των ορίων της κάθε περιφερειακής ενότητας

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μελλοντικές συνενώσεις ΔΕΥΑ ήταν  ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα, που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Η θέση που από πλευράς του κ. Γεωργιάδη εκφράστηκε στον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όσον αφορά μια τέτοια ενδεχόμενη μελλοντική εξέλιξη ήταν, οι όποιες συνενώσεις ΔΕΥΑ – τουλάχιστον στο πρώτο αρχικό στάδιο – να μην επεκταθούν εκτός των ορίων της κάθε περιφερειακής ενότητας.

Επιφυλάξεις για το αν μπορούν οι ΔΕΥΑ να αναλάβουν την ευθύνη της άρδευσης

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΔΕΥΑ και την ευθύνη της άρδευσης, ο κ. Γεωργιάδης αν και τόνισε πως είναι υπέρ της ύπαρξης ενός ισχυρού, ενιαίου φορέα που θα διαχειρίζεται συνολικά το νερό, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν και κατά πόσο οι ΔΕΥΑ, με την δομή, το προσωπικό και τους πόρους που έχουν σήμερα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλες υποχρεώσεις.

Έκρινε αναγκαία την ισχυροποίηση τους σε όλα τα επίπεδα, πριν από οποιαδήποτε τέτοια ανάληψη πρωτοβουλίας.

Τις επιφυλάξεις του κ. Γεωργιάδη συμμερίστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ