Ανακοινώθηκε από την Μητρόπολη Δράμας το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών για τον εορτασμό της πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας στην πόλη.
Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου:
Στις 3.00 μ.μ.: Παράκληση της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο ναΰδριο.
Στις 4.00 μ.μ.: Έναρξη της λιτανείας, από το ναΰδριο της Αγίας Βαρβάρας, της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών λειψάνων της Αγίας και κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στις 5.00 μ.μ.: Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
Από 9.00 μ.μ. έως 12.30 π.μ.: Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας θα τελεσθεί αγρυπνία.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου:
Από 7.30 π.μ. έως 10.30 π.μ.: Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου θα τελεσθεί Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Το έθιμο με τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας
Τα όμορφα νερά, των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, αποκτούν το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μια όψη μαγευτική, πλημμυρισμένη, απ’ το φως δεκάδων κεριών.
Μια εικόνα αξέχαστη.
Φαντασμαγορική και παραμυθένια συνάμα.
Είναι έθιμο της πόλης, μικροί και μεγάλοι να πηγαίνουν το βράδυ της παραμονής της Αγίας Βαρβάρας, στα νερά των πηγών, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, για να ρίξουν ο καθένας χωριστά, το δικό του αυτοσχέδιο καραβάκι.
Η προετοιμασία, ξεκινά πολλές μέρες πριν την παραμονή της γιορτής, όταν, παρέες, οικογένειες, σύλλογοι, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, να πρωτοτυπήσουν.
Ένας είναι ο στόχος.
Η πιο εντυπωσιακή, η πιο όμορφη κατασκευή, που θα προκαλέσει τον θαυμασμό και θα προσελκύσει τα βλέμματα όλων.
Η παράδοση λέει, πως το καραβάκι που θα μπορέσει να επιπλεύσει, εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του, την πραγματοποίηση της ευχής που έκανε όταν το έριξε.
Όταν μάλιστα, όχι μόνο επιπλέει, αλλά ακολουθεί τη ροή των υδάτων, τότε ο «πλοιοκτήτης» είναι πια βέβαιος ότι η ευχή του θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
Τα καραβάκια, πλέουν αρμονικά δίπλα στις πάπιες της λίμνης, δημιουργώντας, τις περισσότερες φορές, φωτεινούς κύκλους, από τη λάμψη των κεριών που στέκουν πάνω τους σαν κατάρτια.
Το έθιμο γιορτάζονταν από πολύ παλιά.
Τα τελευταία χρόνια όμως, μετά από πρωτοβουλίες φορέων της πόλης, έχει προβληθεί και εκτός Δράμας με αποτέλεσμα να προσελκύει επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης.
Το βράδυ λοιπόν της παραμονής της πολιούχου της Δράμας ή το ξημέρωμα της γιορτής για τους πιο τολμηρούς, το έθιμο αναβιώνει για μια ακόμη χρονιά.