Ενδιαφέροντα

Το πάγωμα της κτηματολογικής βάσης στη Δράμα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί

Για το αιφνιδιαστικό πάγωμα της κτηματολογικής βάσης στη Δράμα μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τους στον ALPHA NEWS 95,5 ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αναστάσιος Πούλιος και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μωυσίδης.

Ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, ανατρέπει τη ρύθμιση των περιουσιακών υποθέσεων πολλών Δραμινών.

Σημείωσαν δε ότι υφίσταται κίνδυνος ως προς τις συναλλαγές τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι πολίτες θα επωμιστούν μη αναγκαία έξοδα και δαπάνες.

Παρακολουθείστε παρακάτω τη συνέντευξη στον ALPHA NEWS 95,5

https://www.facebook.com/alphanewsfm/videos/494677003481559

Για το θέμα αυτό ανέλαβαν πρωτοβουλίες και οι τρείς βουλευτές της Δράμας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, απαντώντας στην Αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου δικαιολόγησε πλήρως το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της κτηματογραφικής διαδικασίας ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι οι 5 μήνες που παρήλθαν από την ημερομηνία λήξης των αρχικών εκπρόθεσμων δηλώσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, ήταν χρονικό διάστημα επαρκές για τους πολίτες και τους επαγγελματίες ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις για τα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος στο δελτίο τύπου που έστειλε στα ΜΜΕ: Ο κ. Κυρανάκης διαψεύδει τις καταγγελίες του Δικηγορικού και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, για παντελή έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι “από τις 18.7.2022 που ξεκίνησε η διαδικασία κτηματογράφησης έως την περαίωση της κτηματογράφησης στις 14.8.2024, ήτοι συνολικά για δύο έτη κι έναν μήνα, υπήρξαν διαδοχικές προθεσμίες, όλες ανακοινωμένες και γνωστές στους πολίτες και τους επαγγελματίες, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Το ανωτέρω αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι στη Δράμα το ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων προσεγγίζει το 100% των προεκτιμώμενων δικαιωμάτων”, σημειώνει

Σπεύδει πάντως να ενημερώνει στο τέλος, ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεξεργάζεται και σύντομα θα εισαγάγει προς ψήφιση συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες απλοποιείται και διευρύνεται η δυνατότητα διόρθωσης, ώστε ο πολίτης να διορθώνει την κτηματολογική εγγραφή άμεσα στο γραφείο και όχι στο δικαστήριο.