Κοινωνία

1 Ιουλίου 2024: 111 Χρόνια Ελεύθερη Δράμα.

Ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική ημέρα σήμερα για την πόλη της Δράμας, μιας και μετράμε 111 χρόνια από την απελευθέρωσή της,από τα 540 χρόνια σκλαβιάς. Οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας, χάρισαν στην πατρίδα μας την ελευθερία γι’ αυτό και ως ελάχιστη ένδειξη τιμής πραγματοποιούνται στην πόλη μας πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.Σήμερα ανήμερα της 1ης Ιουλίου κορυφώθηκαν με ιδιαίταιρες τιμες.Στις 10:00π.μ. στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας έλαβε χώρα Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Δωρόθεου.

Ακολούθησε αναπαράσταση της συνάντησης του 1ου αγήματος του Ελληνικού Στρατού, που εισήλθε στην πόλη, με τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο.Η αναπαράσταση ξεκίνησε με την έλευση δύο μικρών παιδιών, τα οποία ανήγγειλαν στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο την έλευση των Ελλήνων στρατιωτών στην πόλη καθώς και ενός καπνεργάτη. Στη συνέχεια, όταν ο Μητροπολίτης μαζί με τους πιστούς που είχαν κλειστεί στην παλιά Μητρόπολη βεβαιώθηκαν, βγήκαν στον προαύλιο χώρο, όπου και συναντήθηκαν με το πρώτο άγημα του ελληνικού στρατού, το οποίο ανήγγειλε στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο την απελευθέρωση της πόλης.Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και παρακολούθησε την αναπαράσταση, όπου έγινε για πρώτη φορά και υπεύθυνη για την οργάνωση, τις στολές, και τους εθελοντές, ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ.Αβραμίδου Δέσποινα.

Κατά τη διάρκειά της, δύο μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ πέταξαν πάνω από τον ουρανό της πόλης και της Μητρόπολης Δράμας.

Στη συνέχεια όλοι μαζί με πομπή κατευθύνθηκαν προς την πλατεία και τον Δημοτικό κήπο της Δράμας για να συνεχιστούν οι τιμές.

Στις 11:30, στο Δημοτικό Κήπο Δράμας στο Άγαλμα της «Ελευθερίας», πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση στεφάνων.Στις τελετές της απελευθέρωσης της Δράμας εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτης και ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Στις εκδηλώσεις τιμής παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και τμήματα όλων των δημοτικών σχολείων της Δράμας.

Χρόνια πολλά Δράμα!!