Ενδιαφέροντα

Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε.: Συμφωνητικό συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ

Η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας ερευνητικού έργου με τον ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε., άλλους ιδιωτικούς φορείς: TRANSCOOP, Ε.Α.Σ. Πάρου και Ε.Α.Σ. Νάξου καθώς και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας IDELE στη Γαλλία με ενδεικτικό τίτλο: «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΤΥΡΙΩΝ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ», με διακριτικό τίτλο «Smart Cheese» συνολικού προϋπολογισμού έως 440.928,00€, και εφαρμογή στις περιοχές Ίου, Πάρου, Νάξου και Δράμας.

Το Σχέδιο εντάσσεται στο υπομέτρο 16.1 – 16.2: «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Αυτές τις μέρες κατατίθεται πρόταση συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση συνεργατικών ερευνητικών έργων στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» με τίτλο <<Ασφαλής Περιήγηση σε οικοτουριστικές διαδρομές – μονοπάτια υψηλής πολιτιστικής αξίας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές μέσω ασύρματης τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας: Συγκρότηση ασφαλών περιπατιτηκών διαδρομών>>

Στο συνεργατικό σχήμα εκτός του Ε.Μ.Π., συμμετέχουν τρεις ακόμη εταιρείες: η NEURON Ι.Κ.Ε., η APPROACH Μ.Ι.Κ.Ε. και η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε.

Προετοιμασία συμποσίου με συλλόγους της περιοχής

Όπως ανφέρει η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑ σε ανακοίνωση της: Συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων συλλόγων που υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο με κύριο συνδετικό στοιχείο την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Ε.Α.Π.Κ.) έξι δρώμενων που τελούνται από τους εν λόγω συλλόγους στο Νομό Δράμας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, οι Σύλλογοι συζήτησαν και συνεργάστηκαν για τον προγραμματισμό διοργάνωσης Συνεδρίου – Συμποσίου, με κύριο στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση των ενταγμένων στοιχείων στο Ε.Ε.Α.Π.Κ., τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων που υλοποιούν τα δρώμενα, τη συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Νομού Δράμας και την ένταξη σε υπερτοπικά δίκτυα. Στη διοργάνωση θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού που συντονίζει την όλη προσπάθεια της δικτύωσης σε επίπεδο χώρας.

Οι  Σύλλογοι πουαπαρτίζουν το συνεργατικό σχήμα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου και ο Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «Φίλιπποι».
Οι συνεννοήσεις των Συλλόγων θα συνεχιστούν εξειδικεύοντας τις δράσεις όσο πλησιάζουμε στις ημερομηνίεςτων εκδηλώσεων σε συνεργασία και συντονισμό με την Αυτοδιοίκηση και λοιπές τοπικές αρχές.
Ανάδειξη γεφυριών Βαθύτοπου στο Κάτω Νευροκόπι
Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου ανέθεσε τη μελέτη για την ανάδειξη των τριών πέτρινων γεφυριών στην περιοχή του οικισμού Βαθύτοπου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμούως μνημεία, λόγω αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και τεχνικής σημασίας.
Τα χαρακτηρισμένα γεφύρια της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου είναι μερικά από τα δεκάδες καταγεγραμμένα γεφύρια (πετρογέφυρα, υδατογέφυρα, γεφύρια διέλευσης κ.λπ.) που έχουν αποτυπωθεί μετά από συντονισμένες επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίου που συστήθηκε για το σκοπό αυτό.
Τα γεφύρια, επιδιώκουμε να αποτελέσουν πηγή συνεργασίας Δήμων και Αναπτυξιακής Δράμας, για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας και την ανάδειξη στοιχείων από το προβιομηχανικό περιβάλλον της ορεινής περιοχής της Π.Ε. Δράμας.
Είναι θέμα χρόνου πλέον η ανάθεση αντίστοιχων μελετών και από τους λοιπούς δήμους του νομού που διαθέτουν γεφύρια στα διοικητικά τους όρια.
Ελπίζουμε αυτή η συμπόρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να οδηγήσει σε μια συνολική ανάδειξη επιλεγμένων γεφυριών της περιοχής μας σε συνδυασμό με τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση, την προβολή και τη διαχείριση μονοπατιών που σχετίζονται με αυτά τα σημεία.
Ένταξη Δημόσιων Έργων
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εντάχθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER επτά νέα δημόσια έργα, που αφορούν σε αναγκαίες αγροτικές οδοποιίες στους πέντε δήμους του νομού Δράμας. Η ένταξη ήταν αποτέλεσμα του πρόσθετου κονδυλίου ύψους 1.800.000 ευρώ που εξασφάλισε η Αναπτυξιακή Δράμας.Έγινε αγώνας δρόμου ώστε να λάβουμε το δυνατόν συντομότερα την απόφαση ένταξης. Οι παρακάτω ημερομηνίες είναι ενδεικτικές της προσπάθειας από όλους τους εμπλεκόμενους