Κοινωνία

Σε απόγνωση νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Δράμας – Τις ζητούν αναδρομικά χιλιάδες ευρώ

Σε κατάσταση απόγνωσης και πανικού βρίσκονται νοσηλεύτριες του νοσοκομείου Δράμας μετά από απόφαση της οικονομικής υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά αρκετές χιλιάδες ευρώ, από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Πρόκειται για μια απόφαση άδικη και παράνομη που ελήφθη μόνο στο νοσοκομείο της Δράμας και σε κανένα άλλο νοσοκομείο της χώρας», ανέφερε σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 ο δικηγόρος Δράμας που χειρίζεται την υπόθεση, Γρηγόρης Μιχαηλίδης.

Όπως ανέφερε, οι νοσηλεύτριες αυτές είχαν στελεχώσει με αποσπάσεις τους, τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ασθενών που είχαν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, για την εξυπηρέτηση των ασθενών

Με αποφάσεις μάλιστα που ξεκαθάριζαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν αλλάζει το εργασιακό τους καθεστώς και παραμένουν στο δυναμικό των νοσηλευτριών και έπρεπε να παίρνουν το επίδομα.

«Και καλώς  πρέπει να το λαμβάνουν το επίδομα γιατί συνεχίζουν να είναι εκτεθειμένες στους ίδιους κινδύνους με όλες τις νοσηλεύτριες» αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Μάλιστα υπάρχουν αποφάσεις (που κοινοποιήθηκαν ήδη στο νοσοκομείο Δράμας) και από τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου και από το Δ.Σ. που ανέφεραν ότι νομίμως παίρνουν το επίδομα.

Παντού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας το επίδομα καταβάλλεται χωρίς πρόβλημα

«Σήμερα ζητούν αναδρομικά τα ποσά αυτά πίσω από την οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου με το αιτιολογικό ότι δεν δικαιούνταν το επίδομα, επειδή δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Βασίζονται σε μια εγκύκλιο, η οποία έχει παρερμηνευτεί» σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης και προσθέτει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας αποφάσισε αδίκως και παρανόμως να εφαρμόσει αυτή την εγκύκλιο.

«Παντού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας το επίδομα καταβάλλεται για τις συγκεκριμένες θέσεις και δεν υπάρχει πουθενά πρόβλημα. Ξαφνικά υπήρξε πρόβλημα μόνο στο νοσοκομείο της Δράμας».

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, ακόμη κι αν η οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου Δράμας έχει δίκαιο, δεν επιτρέπεται να το εφαρμόσει αυτό αναδρομικά, με βάση την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη.

«Αν δηλαδή εσύ ως εργοδότης, με έχεις πείσει ακόμη και από μια παράνομη δραστηριότητα σου, ότι εγώ επωφελούμαι κάτι και ότι αυτό είναι νόμιμο από δικές σου ενέργειες, δεν δικαιούσαι να μου το ζητήσεις πίσω»

Αγνοούν τις νοσηλεύτριες – Δεν έχουν απαντήσει στις αντιρρήσεις τους

Το κυριότερο όλων στην υπόθεση αυτή είναι ότι ενώ οι νοσηλεύτριες ανταποκρίθηκαν άμεσα και σύμφωνα με το νόμο στο αίτημα του νοσοκομείου και έχουν καταθέσει τις αντιρρήσεις τους και τα σχετικά έγγραφα, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση, θετική ή αρνητική από την διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας.

Πρόκειται για εργασιακό bullying – Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο

«Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να αγνοούν τους εργαζόμενους. Πρέπει να απαντήσει η διοίκηση. Αυτό είναι εργασιακό bullying. Είναι απαξίωση του εργαζομένου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

Αν δεν υπάρξει απάντηση και δεν βρεθεί λύση τώρα, οι νοσηλεύτριες θα πρέπει να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

«Μέχρι να τελεσιδικήσει όμως η υπόθεση, ίσως μετά από 7-8 χρόνια, οι νοσηλεύτριες θα πρέπει να έχουν καταβάλει τα ποσά, να έχουν ταλαιπωρηθεί οικονομικά και ψυχικά και ακόμη κι αν δικαιωθούν, το πιο πιθανό είναι να μην βρίσκεται κανένας υπεύθυνος, από την διοίκηση του νοσοκομείου ή της υπηρεσίας, στις θέσεις τους λόγω συνταξιοδότησης».

Αν το επίδομα αυτό δόθηκε παράνομα, να το πληρώσει αυτός που το έδωσε

« Στο κάτω κάτω, αν το επίδομα αυτό δόθηκε παράνομα – που δεν δόθηκε παράνομα – αλλά υπάρχουν οι αποφάσεις του πρώην διοικητή του νοσοκομείου και του Δ.Σ ότι το επίδομα ήταν νόμιμο, βάση των οποίων αποφάσεων είχαν δεχτεί οι νοσηλεύτριες τότε να μετακινηθούν, θα πρέπει να το πληρώσει αυτός που το έδωσε»

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει η διοίκηση να το λύσει άμεσα. Πρόκειται για αρκετές χιλιάδες ευρώ(9.500 ευρώ ζητούν από μια νοσηλεύτρια που ήδη έχει συνταξιοδοτηθεί) που ζητούν παρανόμως και αδίκως από ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα επιστρέψουν. Μεταξύ των νοσηλευτριών είναι – όπως είπε – και μία νοσηλεύτρια μονογονεϊκής οικογένειας που τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την συνέντευξη του Γρηγόρη Μιχαηλίδη στον ALPHA NEWS 95,5:

https://www.facebook.com/alphanewsfm/videos/566432312487057