Ένας διάλογος έχει ξεκινήσει στη Δράμα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με τις τιμές των καταστημάτων φαστ φουντ της πόλης και τα χρήματα που καλούνται να δώσουν επιπλέον οι καταναλωτές για το delivery.
Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές αντιπαραθέσεις μεταξύ καταναλωτών και επιχειρηματιών δεδομένου ότι το συγκριμένο αγαθό για το οποίο γίνεται ο λόγος αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για πολλές οικογένειες.
Από μια γρήγορη ματιά στην γνωστή πλατφόρμα διαδικτυακών παραγγελιών στα καταστήματα που συμμετέχουν από τη Δράμα, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το πιτόγυρο δεν αποτελεί πλέον το φθηνό φαγητό του παρελθόντος.
Στη Δράμα, μπορεί να κανείς να το βρει από 4,60 μέχρι 5,40 χωρίς αλοιφές φυσικά και πρόσθετα υλικά που ο καθένας θέλει.
Σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα σάντουιτς, από μαγαζί σε μαγαζί, όπως σίγουρα δεν μπορείς να βρεις σάντουιτς κάτω από 4,60.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η τιμή είναι γύρω στο 4,90 με 5,00 ευρώ.
32 έως 36 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια
Σχεδόν ίδια είναι και η τιμή στο delivery: 1,40 ανά παραγγελία για την πόλη της Δράμας, γιατί για περιοχές εκτός πόλης, η τιμή αλλάζει(φυσικά προς το ακριβότερο).
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι για ένα πιτόγυρο με κάποια αλοιφή και ένα αναψυκτικό, η τιμή στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι 7,5 με 8 ευρώ και στην χειρότερη 8,5 με 9 ευρώ.
Αν η οικογένεια είναι τετραμελής σίγουρα θα δώσει από 32 έως 36 ευρώ.
Ε, δεν το λες και φθηνό φαγητό.
Καλύτερα στην ταβέρνα, λένε οι καταναλωτές
Δραμινοί καταναλωτές αναφέρουν ότι όχι απλά έχουν μειώσει τις παραγγελίες στα φαστ φουντ σε σχέση με το παρελθόν αλλά τις έχουν … κόψει.
«Δεν συμφέρει πλέον. Προτιμούμε να βγαίνουμε σε μια ταβέρνα ή να κάνουμε ένα γρήγορο γεύμα στο σπίτι με ότι υπάρχει στο ψυγείο» σημειώνουν.
Επειδή γίνεται λόγος πολύς για το τί συμβαίνει σε άλλες πόλεις, από μια γρήγορη και πάλι ματιά στην ίδια πλατφόρμα, συμπεραίνεις ότι δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικές αποκλίσεις.
Οι τιμές είναι πάνω – κάτω οι ίδιες.
Και οι όποιες διαφοροποιήσεις στα πιτόγυρα, έχουν να κάνουν με το προσωπικό γευστικό γούστο του καθενός και σε παράγοντες που για να κρίνεις πρέπει να … δοκιμάσεις.
Τί λένε οι επιχειρηματίες καταστημάτων φαστ φουντ
Κανείς πλέον δεν θεωρεί ότι τα σάντουιτς ανήκουν στην κατηγορία του φθηνού φαγητού.
Ούτε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φαστ φουντ.
“Δεν είμαστε πιο ακριβοί απο άλλες πόλεις”
Οι Δραμινοί επιχειρηματίες του κλάδου, ισχυρίζονται ότι επ ουδενί τα δικά τους προϊόντα είναι ακριβότερα από άλλες πόλεις.
Θεωρούν ότι είναι στην ίδια τιμή και ίσως χαμηλότερη, αν φυσικά – όπως λένε – η σύγκριση αφορά ομοειδές προϊόν.
«… και πληρώνουμε από 4% έως 10% στην πλατφόρμα παραγγελιών χωρίς το ποσό αυτό να επιβαρύνει τον Δραμινό καταναλωτή» αναφέρουν.
«Λέτε να έχουμε την δυνατότητα να πουλήσουμε σε χαμηλότερη τιμή και να μην το κάνουμε; Δεν βλέπουμε εμείς την οικονομική κατάσταση του κόσμου; Απλά δεν βγαίνουμε αλλιώς»
“Οχι, δεν βγάζουμε απο το delivery”
Όσον αφορά το delivery σημειώνουν ότι το ποσό που πληρώνουν στις εταιρείες που λειτουργούν στην Δράμα(γιατί τα περισσότερα φαστ φουντ έχουν σύμβαση με εταιρίες μεταφοράς – delivery – και δεν διαθέτουν δικούς τους ντελιβαράδες) είναι 1,40 συν το ΦΠΑ.
«Όχι μόνο δεν βγάζουμε από το delivery αλλά δίνουμε και από πάνω» αναφέρουν.
«Αφήστε που στη Δράμα οι πελάτες μας, τρώνε τουλάχιστον κρέατα και υλικά που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά που χρησιμοποιούν στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα».
«Στην τιμή που πουλάμε δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες. Είναι και το ρεύμα, οι υπάλληλοι, τα λοιπά έξοδα». Οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι οι τιμές που αγοράζουν πλέον τα κρέατα δεν αυξάνεται μόνο από χρόνο σε χρόνο, αλλά από μήνα σε μήνα ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με το λάδι, τις αλοιφές, τα λαχανικά.