Τεταμένη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας καθώς από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί.
«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων και άλλα είναι προς επίδοση» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Δράμας: Ξεκίνησε η διαδικασία αναστολής των εργαζομένων στο Νοσοκομείο μας.
Με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας Γιάννης Παπαδόπουλος, παρουσίασε έγγραφο απόφασης αναστολής εργασίας υπαλλήλου του νοσοκομείου Δράμας, υπογεγραμμένο από την διοικήτρια του νοσοκομείου.
Στο σχόλιο του αναφέρει: Ξεκίνησε η διαδικασία αναστολής των εργαζομένων στο Νοσοκομείο μας.
«Είναι πολύ δύσκολη ημέρα (…) καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήρια τους», δήλωσε (ΕΡΤ) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη επικαλούμενη στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ (τα οποία δεν είναι όμως τελικά) ανέφερε ότι το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά αγγίζει το 95% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου το 90%.
Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δηλώνει πως «θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας» αλλά και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί».
Η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».
Προκηρύσσει στάση εργασίας για την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.
“Εκτός” περίπου 10 χιλιάδες υγειονομικοί
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε σύνολο περίπου 115.000 εργαζομένων, αναμένεται να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους περίπου 10.000 υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%.