Ανάστατο είναι το Νευροκόπι από την ειλημμένη πλέον απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, να μετασταθμεύσει το 518 Μ/Π ΤΠ από το Νευροκόπι στη Δράμα και συγκεκριμένα στους χώρους του στρατοπέδου Φωστηρίδη.
Ουσιαστικά κλείνει από το Νευροκόπι και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες και παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών πολιτικών παραγόντων ότι καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στο νομό.
Απόλυτα δικαιολογημένα οι εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών στο Νευροκόπι αλλά και οι πολίτες, θεωρούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ακριτική και παραμεθόριο περιοχή.
Ζητούν έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θεμα και να άρει την απόφασή της προκειμένου να παραμείνει στο Νευροκόπι το 518 Μ/Π ΤΠ.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του γενικού γραμματέα του Δήμου Νευροκοπίου Γιώργου Μουρουζίδη στον λογαριασμό του στο fb.
Χωρίς ίχνος υπερβολής καταθέτει σειρά επιχειρημάτων που αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος του πλήγματος για το Νευροκόπι, από την υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Η ανάρτηση του Γιώργου Μουρουζίδη
Με ιδιαίτερη απογοήτευση πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να μετασταθμεύσει το 518 Μ/Π ΤΠ και ουσιαστικά να κλείσει, με κατεπείγουσες μάλιστα διαδικασίες, το Στρατόπεδο του Κ. Νευροκοπίου.
Μια πληροφορία που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού όλοι διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία ότι καμία μονάδα της Δράμας δεν πρόκειται να κλείσει ή να μετακινηθεί.
Ο Στρατός καλλιέργησε με την περιοχή και τους ανθρώπους μας, από το 1913 οπόταν και απελευθερώθηκε η περιοχή και χαράχθηκαν τα ελληνοβουργαρικά σύνορα, άρρηκτες και άριστες σχέσεις.
Πολύ πρόσφατα ο Δήμος πραγματοποίησε δωρεάν μια σειρά έργων στο Στρατόπεδο για τη βελτίωση των υποδομών του. Την ίδια τακτική ακολούθησαν παλαιότερα και άλλες δημοτικές αρχές.
Η λειτουργία του Στρατοπέδου αποτελεί οικονομικό και κοινωνικό πνεύμονα σε μια περιοχή που πλήττεται από πολλαπλούς δυσμενείς παράγοντες, όπως η οικονομική δυσπραγία με συνεπακόλουθη την δημογραφική κατάρρευση. Στην τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του Δήμου μειώθηκε κατά το δραματικό ποσοστό του 35 %.
Η παρακμιακή πορεία του τόπου μας εκτιμάται μη αναστρέψιμη και στην εξέλιξη αυτή συνεπικουρεί πλέον και η απόφαση Κυβέρνησης να κλείσει το Στρατόπεδο.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Βουλγαρία έγινε πλήρες μέλος της συνθήκης Σέγκεν, το Κ. Νευροκόπι βρίσκεται εντός των ορίων της εφεδρείας των δυνάμεων της πατρίδας μας που προασπίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα βάσει του αμυντικού δόγματος της χώρας.
Αντίθετα, τα πολλά και μεγάλα Στρατόπεδα, τα οποία η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να επαναλειτουργήσει μόλις πέρυσι στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, ουδεμία αμυντική αποστολή εξυπηρετούν.
Σημειώνεται ότι τα Στρατόπεδα που επαναλειτούργησαν το 2023 είχαν κλείσει το 2018. Στο σημείο αυτό η πολιτική ηγεσία καλείται να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία ποια απόφαση εξυπηρετεί καλύτερα την άμυνα της χώρας, αυτή του 2018, να κλείσει δηλαδή τα μεγάλα στρατόπεδα του κέντρου της χώρας και να μεταφέρει την λειτουργία τους σε παραμεθόριες περιοχές, ή η τωρινή, να κλείσει μικρά στρατόπεδα των μακρινών και ακριτικών περιοχών της χώρας.
Την ίδια στιγμή που αποφασίζεται το κλείσιμο του Στρατοπέδου του Κ. Νευροκοπίου υπάρχουν επανδρωμένα στρατιωτικά φυλάκια σε οχυρωματικά έργα του Β΄Π.Π. Συγκεκριμένα ενώ για τα οχυρά Λίσσε και Περιθώρι ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου καλείται να καταβάλει ετήσιο μίσθωμα 10.000 ανά οχυρό, προκειμένου να τα έχει ανοικτά στην κοινωνία, στον νομό Σερρών στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη ο Στρατός διατηρεί φυλάκια, για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες και τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Προφανώς τα στρατόπεδα δεν έχουν αποστολή την οικονομική στήριξη ενός τόπου, η αρχή όμως αυτή προτείνεται να εφαρμοστεί πρώτα από τα μεγάλα Στρατόπεδα στο κέντρο της Ελλάδας, τα οποία δεν εξυπηρετούν καμία αμυντική λογική.
Η κοινωνία μας έχει και νου και κρίση. Φανταστείτε τι σκέφτεται ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος γονέας ή ακόμα και ο ίδιος ο στρατεύσιμος νέος, όταν καλείται να παρουσιαστεί στη Στερεά Ελλάδα ή την Πελοπόννησο, όπου τα σύνορα χαράχθηκαν το 1832 και βρίσκονται σε απόσταση 1000 χιλιομέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο.
Κρίσιμο, βέβαια, θέμα και καθόλου αμελητέο είναι η οικονομία δυνάμεων και πιστώσεων την οποία προφανώς η κυβέρνηση επιδιώκει να παράγει. Αλλά στο σημείο αυτό αξίζει να συγκρίνουμε ποιο είναι το κόστος λειτουργίας ενός μικρού στρατοπέδου που κλείνει και ενός από τα πολλά μεγάλα που επαναλειτούργησαν.
Η άμυνα της χώρας δε γίνεται με όρους τοπικών συμφερόντων και ισχύος πίεσης.
Το 518 Μ/Π ΤΠ, μολονότι ελάχιστες φορές κλήθηκε, αποτελεί επιπλέον παράγοντα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και πολιτικής άμυνας στον ακριτικό μας Δήμο των 872 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ποιος φορέας θα συνδράμει στην προστασία του ορεινού και δυσπρόσιτου Δήμου μας με την αποτελεσματικότητα και την σιγουριά του Στρατού ;
Σε μια περιοχή που παρακμάζει η απόσυρση του Στρατού δημιουργεί επιπρόσθετα συναισθήματα εγκατάλειψης της κρατικής προστασίας.
Εμείς οι ελάχιστοι πλέον διαχρονικοί Ακρίτες καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να αξιολογήσει τους προαναφερόμενους λόγους, προκειμένου να αρθεί η μη ορθώς ειλημμένη απόφασή της και να παραμείνει στο Νευροκόπι το 518 Μ/Π ΤΠ.