Ένα ανησυχητικό φαινόμενο για την υγεία των Δραμινών παρατηρείται τις ημέρες του Δεκέμβρη, στην ατμόσφαιρα της Δράμας.
Ενώ ο συνήθης μέσος όρος μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στην Δράμα αγγίζει τα 40 μικρογραμμάρια.
25 μικρογραμμάρια περισσότερα από τον συνήθη μέσο όρο.
Την διαπίστωση αυτή κάνει ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρυπαντικής Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Κουρτίδης (φωτό), ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ενώ υπάρχει σχετικό δημοσίευμα και στην ιστοσελίδα ertnews.gr.
Η αυξημένη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα παρατηρείται και στην Κομοτηνή(30 μικρογραμμάρια) όπως δηλώνει ο καθηγητής.
Το φαινόμενο οφείλεται στην καύση ξύλων, ή κακής ποιότητας ή μη εγκεκριμένων καυσόξυλων, καθώς και προϊόντων βιομάζας, από σόμπες και τζάκια, αλλά και από τους κακοσυντηρημένους λέβητες πετρελαίου, και την αυτοκίνηση.
Η συγκέντρωση των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, αφού η εισπνοή τους δύναται να προκαλέσει βρογχίτιδες, παροξύνσεις βρογχικού άσθματος, βρογχιολίτιδες, ακόμη και θρομβώσεις αγγείων και πνευμονικό οίδημα.
Συμβάλλει, δε, με τη συνύπαρξή τους με μονοξείδιο του θείου και του αζώτου, όπως και διοξειδίου του άνθρακα, στη δημιουργία της γνωστής αιθαλομίχλης.
Εξ ου, και σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, η διαμορφούμενη ατμοσφαιρική επιβάρυνση των τελευταίων τριών 24ώρων σε Κομοτηνή και Δράμα, αιτιολογεί ακόμη και τη σύσταση προς τα ευπαθή άτομα να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε εξωτερικούς χώρους και την υπαίθρια άσκηση, κυρίως από τις 7 ως τις 11 το πρωί, και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών – εξαιρουμένων εκείνων του βορρά που είναι περισσότερο αραιοκατοικημένες – και γι’ αυτό, εσχάτως έχει εκδοθεί ευρωπαϊκή οδηγία που καλεί τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν το εν λόγω ζήτημα, να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν σε ενέργειες, με στόχο τη μείωση των συγκεντρώσεων των μικροσωματιδίων, σε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Πηγή: ertnews.gr
Γιάννης Πετρακόπουλος