Η πτώση του δέντρου στην Αγία Βαρβάρα και η φύτευση νέων δέντρων μετά την κοπή των επικίνδυνων, συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό το Δήμαρχο Δράμας
Με αφορμή το συμβάν της πτώσης καταπράσινου, υγιούς φαινομενικά πλατανιού στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος , είχε σύσκεψη με σύσκεψη τον αρμόδιο για θέματα Περ/ντος και Πρασίνου αντιδημάρχο Σταμάτη Ρεμόντη και υπαλλήλους της Δ/νσης Περ/ντος και Πρασίνου, παρουσία και του Γεν. Γραμματέα του Δήμου, Δημήτρη Αμαραντίδη.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το συγκεκριμένο δένδρο δεν συμπεριλαμβανόταν, σύμφωνα με την ισχύουσα εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη του πάρκου, στα μη υγιή ή θανόντα δένδρα και δεν προτείνονταν να απομακρυνθεί με υλοτόμησή του.
Σε εξειδικευμένους ερευνητές δασολόγους του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ο έλεγχος εκ νέου, της υγείας όλων των δένδρων
Το γεγονός αυτό προβλημάτισε ιδιαίτερα όλους και αποφασίστηκε, ομόφωνα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανατεθεί σε εξειδικευμένους ερευνητές δασολόγους του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ο έλεγχος εκ νέου, της υγείας όλων των δένδρων που φύονται στα δύο μεγάλα πάρκα της πόλης, ο οποίος θα βασιστεί όχι μόνο σε μακροσκοπικά χαρακτηριστικά των δένδρων αλλά θα συνεκτιμήσει και άλλους παράγοντες, προκειμένου να αξιολογηθεί η υγεία των δένδρων και να προταθούν ειδικοί δασοκομικοί χειρισμοί εξυγίανσής τους ή η απομάκρυνσή τους.
Παράγοντες που θα ληφθούν υπόψιν είναι η ύπαρξη προσβολής από φλοιοφάγα ή ξυλοφάγα έντονα , η ύπαρξη μυκητολογικών ασθενειών, το περιβάλλον ανάπτυξης του κάθε δένδρου (συμπίεση εδάφους, ρύπανση κλπ), και πολύ σημαντικό, η συμπεριφορά των δέντρων στην παρατεταμένη φετινή λειψυδρία και ξηρασία.
39 ανεπτυγμένα δενδρύλλια θα φυτευτούν στην Αγία Βαρβάρα
Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της φύτευσης νέων δένδρων στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας μετά την υλοτομία των επικίνδυνων ατόμων λεύκης που πραγματοποιήθηκε. Ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευτούν σύμφωνα με το σχέδιο φύτευσης της αρμόδιας υπηρεσίας είναι περίπου 39 Δένδρα και η φύτευσή τους θα πραγματοποιηθεί μέσα Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Η επιλογή των ειδών έγινε με βάσει τους πίνακες των προτεινόμενων γηγενών ειδών δένδρων της διαχειριστικής μελέτης και είναι απολύτως εναρμονισμένα στο υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Συμφωνήθηκε να φυτευτούν ανεπτυγμένα δενδρύλλια ώστε γρήγορα να αποκατασταθεί το ισοζύγιο πρασίνου στο πάρκο.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Δράμας: Ο δήμος σεβόμενος τόσο το φυσικό περιβάλλον και το πράσινο όσο και τους δημότες λαμβάνει καθημερινά όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε και το πράσινο της πόλης να διατηρηθεί και να εξασφαλιστεί η ασφαλής παραμονή των επισκεπτών στα πάρκα της πόλης.