Το νέο του βιβλίο για τα εγκλήματα βεντέτας που συγκλόνισαν την Ελλάδα θα παρουσιάσει στη Δράμα ο γνωστός δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.
Η παρουσίαση οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τις εκδόσεις Πατάκη.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν (αλφαβητικά):
Βασίλης Λωλίδης δημοσιογράφος/ανταποκριτής ΑΠΕ – ΜΠΕ,
Χρήστος Μακρυκώστας πρόεδρος Πρωτοδικών Δράμας,
Αναστάσιος Τσομλεκτσής, αστυνόμος Α’, στο Τμήμα Ασφαλείας Δράμας,
και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναστάσιος Πούλιος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
Δράμας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο γνωστός και καταξιωμένος δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος μέσα από μια πολυετή έρευνα κατέγραψε και παρουσιάζει εγκλήματα βεντέτας που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και προκάλεσαν αίσθηση.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο που εξαντλήθηκε και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα, μέσα από το οποίο ο Πάνος Σόμπολος καταγράφει γεγονότα που είτε κάλυψε ο ίδιος δημοσιογραφικά, είτε ερεύνησε σε βάθος. Ιστορίες που συγκλονίζουν αλλά ταυτόχρονα διδάσκουν και αναλύουν την ανθρώπινη ψυχολογία υπό το βάρος ενός ιδιόμορφου εθιμικού δίκαιου αλλά και παραδόσεων που χάνονται στα βάθη των χρόνων αλλά που επηρέασαν τη ζωή μεμονωμένων ανθρώπων και ολοκλήρων κοινωνιών.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμα ξεχαστεί.
Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας.
Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.
Ο Πάνος Σόμπολος για το νέο βιβλίο του
«Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη.
Στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση, που ξεκλήρισε οικογένειες, ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αντίθετα, στην Κρήτη δυστυχώς δεν εξέλιπε ούτε και πρόκειται να εκλείψει – παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη, και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες».
Πάνος Σόμπολος